În primul rând mulțumesc ePITESTI pentru minunatul articol.
Palatul Parlamentului din București, România (cunoscut înainte de revoluție sub numele de Casa Republicii sau Casa Poporului), măsoară 270 m pe 240 m, 86 m înălțime, și 92 m sub pământ. Are 12 nivele la suprafață și alte 8 subterane. Conform World Records Academy, Palatul Parlamentului este cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil ca suprafață din lume, cea mai scumpă clădire administrativă din lume și cea mai grea clădire din lume.
Există un capitol la care Palatul Parlamentului României ar putea figura pe locul I fără contracandidați – clădirea cea mai controversată de pe mapamond – pentru că nici o altă construcție nu a mai beneficiat, până acum, de o asemenea copleșitoare avalanșă de epitete, oscilând între “genial” și “monstruos”.
Făcută și refăcută peste noapte, trufașa “Casă a Republicii” a înghițit zeci de miliarde de lei înainte de Revoluție și a înglobat un volum de muncă uriaș.
Poate de aceea, pentru că s-a născut și se ridică văzând cu ochii înr-o perioadă de mari privațiuni, la început a fost urâtă de români.
După decembrie 1989, clădirea, care poate fi vazută din orice punct al Bucureștiului, a fost privită ca o clădire hidoasă, în jurul ei începând să graviteze idei care mai de care mai originale. Unii, din prea multă exaltare revolutionară, au vrut s-o dărâme, prin dinamitare, firește, pentru că simboliza trecutul. Alții au fost de părere că ne lipsea un mare muzeu al comunismului și exista o clădire în plus. În fine, s-au strecurat și idei excentrice, cu foșnet de palmieri, rostogoliri zburdalnice de zar la masa verde și zgomot de ruletă. Dar n-a fost să fie nici cazinou.
Din 1994 în clădire funcționează Camera Deputaților, după ce sediul inițial al instituției, Palatul Camerei Deputaților, a fost donat de stat Bisericii Ortodoxe Române. Începând din 2004, aici se află și Senatul României, inițial fiind găzduit în fosta clădire a Comitetului Central al Partidului Comunist Român. De asemenea, Palatul Parlamentului găzduiește în numeroasele sale săli și saloane, o întreagă varietate de evenimente, expoziții sau întâlniri.
Desenul a fost realizat în 18 ore, pe o foaie A3, creioanele folosite fiind HB, 3B si 4B.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu